Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Happy March

Η ιστορία του.....
Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη  ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
(πηγή πληροφοριών:san simera )
happy march 14 (2) happy march 14 (1) happy march 14 (4) happy march 14 (3) happy march 14 (5) happy march 14 (6) happy march 14 (7) happy march 14 (8)

Μάρτης γδάρτης και παλουκοκαύτης λέει ο λαός...και έρχεται σε λίγες μέρες!!
Γι'αυτό αποκτήστε το happy μαρτάκι σας για ένα καλότυχο και χαρούμενο μήνα!!
Διαλέξτε το δικό σας τώρα... 
(πληροφορίες στο happykathyjewellery@gmail.com)

3 σχόλια:

 1. fusika kai esu to piges ena level parapera...bravo koritsi!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι χαριτωμένα που είναι με τις φουντίτσες και τα γουράκια τους! Τέλεια η ιδέα σου και σ'ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες! άντε, και του χρόνου! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τί όμορφααα !!!! Τέλεια τα charms !!!! Πολύ μου άρεσε αυτή η ανάρτηση και οι φωτογραφίες με αυτά τα κόκκινα κρινάκια είναι υπέροχες !!!!
  Καλό Μάρτη αγαπημένη !!! :ο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Thank you veryyy much for your visit...